wtorek, 1 grudnia 2015

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych

Celem stosowania diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych jest przede wszystkim zmniejszenie stężenia lipidów w krwi. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ma na celu zmniejszenie zależnych od żywienia czynników ryzyka szczególnie ryzyka wystąpienia nadwagi, ryzyka dyslipidemii, a także ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego. Cechą charakterystyczną tej diety jest minimalizacja ilości spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zastąpienia ich nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Zalecane jest spożywanie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Z jadłospisu wykluczeniu podlegają tłuszcze zwierzęce np. słonina, smalec, boczek itp. Mięso drobiowe powinno być pozbawione skóry. Ponadto ograniczeniu podlegają produkty bogate w cholesterol, takie jak jajka, szczególnie żółtka jajek oraz śmietana i podroby. Dieta powinna być wzbogacona w warzywa i owoce, które posiadają w dużych ilościach przeciwutleniacze. Potrawy powinny być gotowane, bądź duszone i pieczone bez tłuszczu. Do produktów zalecanych do spożycia zalicza się oliwę z oliwek, warzywa i owoce, produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych. Dieta ta jest szczególnie polecana osobom borykającym się z hiperglikemią, miażdżycą, a także u osób, którym zaleca się profilaktykę niedokrwiennej choroby serca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz