Dietę ubogo energetyczną większość kojarzy słusznie z dietą odchudzającą. Celem jej stosowania jest redukcja masy ciała osób z nadwagą bądź otyłych poprzez stopniowe zmniejszanie ilości energii dostarczanej do organizmu z pożywieniem.
Wbrew pozorom przygotowanie diety ubogo energetycznej nie jest łatwym zadaniem, ponieważ musi ona uzupełniać zapotrzebowanie organizmu na poszczególne grupy składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii a także zapewnieniu osobie ją stosującej względnego komfortu psychicznego. Ograniczanie ilości kalorii dostarczanych wraz z pożywieniem ma na celu ,,zmotywowanie” organizmu do pobierania brakującej mu energii z pokładów znajdujących się w obrębie ciała składowanych w postaci tkanki tłuszczowej. Obniżenie energetyczne ilości przyjmowanych kalorii powinno być dopasowywane indywidualne dla każdej osoby, przy czym wartość ta nie powinna spać poniżej poziomu 1000kcal na dzień. W tej diecie zmianie ulegają proporcje przyjmowanych składników odżywczych. Ograniczeniu do niezbędnego minimum podlegają tłuszcze, eliminowane z jadłospisu są cukry proste. Zwiększeniu ulega ilość warzyw spożywanych w ciągu dnia, przy czym w przypadku warzyw korzeniowych takich jak np. marchewka istnieją ograniczenia ich przyjmowania.
Wdrażane jest systematyczne przyjmowanie posiłków oraz eliminowanie z nich soli i przypraw pobudzających łaknienie, w miejsce których poleca się przyprawa pobudzające trawienie jak nap. kolendra, majeranek czy kminek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz