piątek, 4 grudnia 2015

Rogaliki bez jajek dla alergików

Coraz częściej słyszy się o wszelkiego rodzaju alergiach, również tych pokarmowych. Mogłoby się wydawać, że jest to pewnego rodzaju wyrok. W końcu ciężko wyobrazić sobie życie bez ulubionych truskawek, orzechów czy jajek. 




Wykluczając jeden składnik, trzeba myśleć kompleksowo – również o potrawach, które zawierają alergen. W jaki sposób poradzić sobie z ograniczeniami i móc, na przykład, w przypadku alergii na jajka zajadać się domowymi wypiekami? Specjalnie na takie wypadki wymyślono szereg przepisów na tradycyjne potrawy, których alergeny zostały pominięte. Przykładem niech będą rogaliki. 

Do ich przyrządzenia potrzebne będą jedynie 5 dag  drożdży, 60 dag mąki, 0,5 szklanki mleka, szczypta soli, 25 dag margaryny, 1 łyżka cukru i twarda marmolada – najlepiej różana. Przepis jest banalnie prosty – wszystkie składniki (prócz marmolady) należy wymieszać w misce i wyrobić z nich ciasto, nie trzeba czekać na jego wyrośnięcie. Następnie dzieli się je na cztery części. Każdą część należy rozwałkować i wyciąć trójkąty, w które zawija się różaną marmoladę. Tak powstałe rogaliki pieczemy w piekarniku początkowo w 60 stopniach przez 15 minut, następnie 20 minut przy 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz