wtorek, 22 grudnia 2015

Dieta łatwostrawna niskobiałkowa

Dieta łatwostrawna niskobiałkowa znajduje zastosowanie w ograniczaniu nadmiernej produkcji toksyn stanowiących produkty przemiany białkowej w organizmie, w ochronie zmienionych chorobowo wątroby, a także nerek oraz u osób chcących utrzymać odpowiedni stan odżywienia organizmu.

Ważne by powiedzieć, że dieta niskobiałkowa jest ustalana indywidualnie dla każdej osoby, przy czym zapotrzebowanie energetyczne dla konkretnej osoby waha się w przedziale 2000-2500kcal dziennie. Jak sama nazwa wskazuje, w diecie do niezbędnego minimum ograniczona zostaje ilość spożywanego białka, a w jego miejsce zwykle zaleca się spożywanie zwiększonej ilości warzyw. Ograniczeniu nie podlegają spożywane tłuszcze, przy czym zmianie powinna ulec struktura spożywanych tłuszczy na rzecz tłuszczy roślinnych oraz tłuszczy pochodzących z  ryb morskich. W tej diecie główne źródło węglowodanów stanowią produkty zbożowe. Potrawy mogą być przygotowywane za pomocą gotowania, gotowania na parze, duszenia oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu. Ponadto eliminacji z przyrządzanych potraw podlega sól, a w jej miejsce zaleca się spożywanie ziół zarówno świeżych jak i suszonych.


Dieta jest szczególnie polecana osobom z niewydolnością nerek, osobom u których chorobowym zmianom podlega wątroba bądź nerki, a także osobom, które chcą zachować możliwie dobry stan zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz