Dieta łatwostrawna z ograniczoną ilością tłuszczy jest pochodną diety łatwostrawnej, a jej modyfikacja ma na celu ochronę wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych oraz jelita grubego przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej.
Ten rodzaj diety, jak sama nazwa wskazuje, charakteryzuje się ograniczeniem spożywania tłuszczu, szczególnie pokarmów stanowiących źródło tłuszczy zwierzęcych a także pokarmów zawierających duże ilości cholesterolu. Dzienna racja tłuszczy waha się w przedziale między 30, a 50 g na dobę, przy czym jest to łączna suma tłuszczy pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. W diecie lekkostrawnej z ograniczoną ilością tłuszczy ta wartość spada i mieści się w przedziale 20, a 30g na dobę, a głównymi produktami stanowiącymi źródło tłuszczy są oleje (słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, sojowy, olej z pestek winogron), oliwa z oliwek, a także zarodki pszenne. Z jadłospisu usuwa się tłuszcze zwierzęce w postaci boczku, słoniny czy smalcu. Ponadto w dalszym ciągu z diety eliminowanie są posiłki ciężkostrawne, zalegające w żołądku, powodujące wzdęcia, czy też produkty z dużą zawartością błonnika.
Dieta ograniczająca ilość spożywanych tłuszczy jest zalecana osobom ze schorzeniami układu pokarmowego, do których zalicza się przewlekłe zapalenie oraz kamicę pęcherzyka żółciowego, choroby miąższu wątroby, przewlekłe zapalenie trzustki oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz