wtorek, 17 listopada 2015

Dieta łatwostrawna o zmiennej konsystencji

Dieta łatwostrawna o zmiennej konsystencji jest jedną z kilku modyfikacji diety lekkostrawnej. W tym przypadku chodzi o dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiedniej kaloryczności oraz proporcji posiłków, przy czym z różnych względów, głównie zdrowotnych, posiłki muszą być przygotowywane w większości w formie płynów czy też papki.

Posiłki przygotowywane w ramach diety papkowatej muszą być sporządzane tak by nie prowadzić do podrażnień chorobowo zmienionych miejsc. Głównie wykorzystuje się gotowanie potraw, przecieranie zup, przygotowywanie zup w formie kremu. Mięso można gotować bądź przygotowywać w formie mięsa mielonego, ale powinno być ono podawane z sosem, który ułatwia przełykanie. Owoce i warzywa podaje się formie surowych soków. Dodatkowo konieczne jest przyjmowanie dużych ilości płynów pod postacią wody czy też naparów ziołowych. Dieta łatwostrawna o zmiennej konsystencji, zwana też dietą papkowatą, jest polecana osobom ze zmianami chorobowymi jamy ustnej oraz przełyku, osobom mającym problem z gryzieniem bądź połykaniem kęsów posiłków, osobom po przebytych zabiegach chirurgicznych wymagających dbałości o jamę ustną, a także ograniczających możliwości spożywania posiłków oraz u osób, u których w trakcie niektórych chorób dochodzi do zaburzenia czynności spożywania pokarmów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz