Dieta łatwostrawna z ograniczoną ilością substancji pobudzających wydzielania soku żółciowego także stanowi odmianę diety lekkostrawnej, która jest nakierowana, jak sama nazwa wskazuje, na ograniczenie ilości wydzielanego soku żołądkowego, ale także na neutralizowanie działania tego soku oraz zmniejszenie podrażnień błony śluzowej żołądka.
W codziennym żywieniu w tym rodzaju diety ograniczająca spożywanie rosołów, bulionów, wywarów mięsnych bądź warzywnych, napoi gazowanych, nierozcieńczonych soków z owoców i warzyw, mocnej herbaty, a także spożywanie produktów mocno przetworzonych. Potrawy przygotowuje się wykorzystując technikę gotowania bądź gotowania na parze, rezygnując z dań smażonych i pieczonych, a także potraw mocno przyprawionych. Tłuszcze są zwykle pochodzenia roślinnego. W tym przypadku możliwe jest także zwiększenie ilości białka w diecie, ze względu na fakt, że pełnowartościowe białko znajdujące się w twarogach, jajach, drobiu, czy też rybach ma zdolność wiązania nadmiaru kwasu solnego obecnego w organizmie co wpływa na zapewnienie osłony błony śluzowej żołądka, a także łagodzenie dolegliwości bólowych związanych z jej ewentualnym podrażnieniem.
Dieta ta jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na wrzody żołądka oraz dwunastnicy, na nadkwasotę, refluks żołądkowo-przełykowy oraz ze schorzeniami dyspersyjnymi czynności żołądka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz