czwartek, 3 września 2015

Pszenicy mówimy dziękuję (o niezdrowej kuchni pszennej)

Wiele tysięcy lat temu ludzie nie znali pszenicy, ale byli zdrowi. Przynajmniej nie cierpieli na choroby, które miały większy lub mniejszy związek z jedzeniem pszenicy. Jak się okazuje pszenica wiąże się z występowaniem wielu współczesnych chorób, nazywanych też popularnie chorobami cywilizacyjnymi.

Pszenicy ciężko powiedzieć dziękuję, ponieważ występuje prawie we wszystkich produktach dostępnych w sklepie, także w tych ze zdrową żywnością. Jej odmiany są zaś mocno zmodyfikowane, że staje się ona coraz bardziej niezdrowa. Pszenica jest źródłem wielu chorób cywilizacyjnych, do których należy cukrzyca, alergia wszelkiego rodzaju, czy choroby układu krążenia. Przyczyną tego jest obecność glutenu a także pozostałe składniki takie jak np. gliadyna. Skąd nagle wzięła się zła sława pszenicy, skoro tyle lat była uznana za jedną ze zdrowszych składników pokarmu? Gluten okazał się neurotoksyną, która jest szkodliwa. Jej działanie polega na uszkadzaniu w sposób stopniowy organizmu ludzkiego.

Gluten w dużej ilości znajduje się w produktach zrobionych z pszenicy i mąki pszenicznej. Jak wcześniej wspomniano pszenica znajduje się prawie w każdym produkcie piekarskim. Dlatego ważnym krokiem, który jest krokiem do twojego zdrowia jest pieczenie chleba z mąki bezglutenowej np. ryżowej, jaglanej czy gryczanej. Makaron zrobiony z mąki pszennej można zastąpić makaronem żytnim lub kukurydzianym. Można także zjadać kasze, które można spożywać w różnych, smakowitych wersjach. Zmiana nawyków żywieniowych wymaga czasu na zmianę przyzwyczajenia. Niemniej jednak warto spróbować. Dla własnego zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz