Różnica pomiędzy osobą otyłą a osobą szczupłą, często leży w sprawności trawienia. Od tego, jak udaje się przemienić materię organiczną w odpadki, zależy poziom naszej energii, długość życia, kondycja ciała i umysłu oraz figura.
Brak niezbędnych składników odżywczych oraz niewłaściwy rodzaj pokarmu, nieregularny tryb życia – wszystko to może wpłynąć na trawienie i wchłanianie oraz na niewłaściwe reakcje w przewodzie pokarmowym.
Efekty uboczne tych procesów odczuwa zarówno układ immunologiczny, nerwowy, równowagi hormonalnej, jak i sam układ trawienny.
Trawienie rozpoczyna się od reakcji chemicznej, do której dochodzi na widok i zapach danej potrawy. Ważną czynnością jest żucie, bowiem w tym czasie do przewodu pokarmowego wysyłane są informacje, mające za zadanie przygotować wydzielanie różnych enzymów. Następnie pokarm przechodzi do żołądka, gdzie cząsteczki białka rozkładane są na mniejsze grupy aminokwasów. Pierwszy etap trawienia białek zachodzi przy udziale wytwarzanego w ścianie żołądka kwasu solnego. Zaburzenia w jego produkcji mogą powodować niestrawność, a także alergię pokarmową czy nadkwasotę
Nieprawidłowości występujące na każdym z etapów trawienia mają wpływ na procesy zachodzące w kolejnych etapach. Warto zatem stosować się do kilku podstawowych zasad, tj.: unikanie pojadania; spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, owoców i warzyw, zbóż nieoczyszczonych, przyjmowanie płynów oraz ograniczanie spożycia cukrów. Warto również włączyć do diety pokarmy o działaniu przeczyszczającym (siemię lniane, śliwki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz