czwartek, 6 sierpnia 2015

Jin i yang – dieta makrobiotyczna

Starając się, aby nasze codzienne pożywienie było zgodne z naturą osiągniemy całkowitą harmonię. Ażeby zrównoważyć nasze pożywienie, by to co jemy pozostawało we wzajemnej harmonii, muszą być uwzględnione elementy jin i yang. Dieta makrobiotyczna opiera się na systemie filozoficznym, który cały świat odbiera za jedność podlegającą działaniu dwóch przeciwieństw: jin i yang. Jin oznacza ciemność, ruch skierowany ku dołowi i środkowi do wewnątrz. Smak kwaśny, gorzki i słony. Yang to jasność. Ruch skierowany do zewnątrz, smak słodki i ostry. 

Zarówno jin i yang muszą się wzajemnie uzupełniać. Medycyna chińska uznaje, że zachowanie porządku a nie jego przywracanie jest najlepszym sposobem zapobiegania chorobom. Jeżeli doszło w naszych organizmach do zachwiania równowagi wewnętrznej, a co za tym idzie uzewnętrznienia się choroby, musimy zadbać o jej przywrócenie, pamiętając o tym, że: niedobór jin występuje zawsze z powodu niedoboru yang. I odwrotnie. niedobór yang występuje z powodu niedoboru jin. Gdy chcemy wzmocnić organizm musimy robić jednocześnie z jin i yang. Według medycyny chińskiej najbardziej zrównoważone są zboża, które powinny stanowić podstawę diety. Produkty uznane za skrajne czyli takie jak: ostre przyprawy, herbata, kawa, cukier, tłuszcze roślinne i zwierzęce, drób, mięso należy spożywać sporadycznie i w małych ilościach. W zachowaniu równowagi w organizmie może pomóc zastosowanie zasady przeciwieństw w pożywieniu, która pomaga w układaniu zrównoważonego jadłospisu.

2 komentarze: