czwartek, 30 lipca 2015

Dieta według kolorów

Jedz zdrowo – to bardzo popularne hasło w dzisiejszych czasach. Ale co to dokładnie znaczy? Istnieje wiele kryteriów, które określają, czy dany produkt należy do tych co są zdrowe, czy do tych, które zdrowe nie są. 

Jednym z wielu jest podział produktów według kolorów. Potwierdzają to liczne badania, które produkty podzieliły na pięć grup kolorystycznych. Grupa czerwona: pomidor, czereśnie, wiśnie, rzodkiewka, truskawki, papryka czerwona, burak, owoc granatu. Ich dobroczynnym składnikiem jest likopen, naturalny antyutleniacz, który powoduje, że serce lepiej pracuje, cholesterol zostaje obniżony. Ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Szczególnie dużo jest go w pomidorach i jego przetworach. Atutem grupy czerwonej jest także potas, który reguluje rytm serca i ciśnienie krwi. Grupa żółta i pomarańczowa czyli np. pomarańcze, banany, gruszki. Dzięki tej grupie wspomożemy swoje paznokcie, włosy i skórę. Ma także działanie przeciwnowotworowe. Zbawienne są tu karetonoid, czyli antyutleniacze zwalczające wolne rodniki. Odpowiadają także za ochronę naszych oczu. Grupa biała jest strażnikiem zwalczającym infekcję. Są to np. czosnek, cebula, por, kalafior lub cykoria. Za naszą ochronę odpowiadające flawonoidy (przeciwutleniacze) i aliacyny o działaniu przeciwbakteryjnym. Grupa zielona to szpinak, sałata, brukselka, brokuł, kiwi i natka pietruszki. Bogate źródło witaminy B i kwasu foliowego. Dodatkowo wspierają pracę wątroby i usuwają toksyny z organizmu. Grupa niebieska to fioletowe śliwki, czarne porzeczki, czerwona żurawina i granatowe borówki. Opóźniają proces starzenia, bronią przed infekcjami i wspomagają walkę z zapaleniem układu pokarmowego i moczowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz