Teoria pięciu przemian opiera się na zasadach zachodzących w przyrodzie. Medycyna chińska przez stulecia gromadziła swoje sekrety obserwując bacznie naturę. Zarówno przyroda jak i ludzie podlegają zasadzie przemian dopasowując smaki potraw do pór roku. W ten sposób definitywnie wpływamy na uzyskanie równowagi w naszych organizmach, a tym samym zdrowia i dobrego samopoczucia w harmonii z całym naszym otoczeniem. Teoria pięciu przemian jako podstawy używa pięciu smaków przypisanych do pięciu pór roku. W tradycyjnej medycynie chińskiej okres między latem a jesienią czyli późne lato uznawane jest jako piąta pora roku.
Poszczególne przemiany według pór roku: wiosna: kolor zielony, smak kwaśny, lato: smak gorzki, kolor czerwony. Wczesna jesień: smak słodki, kolor żółty, złoty, jesień: smak ostry, kolor biały, srebrny, zima: smak słony, kolor indygo. Wiosną spożywamy nowalijki, rośliny rosnące dziko (np. mniszek lekarski, pokrzywa). W okresie letnim spożywa się produkty surowe np. owoce. U schyłku lata zjadamy dojrzałe i słodkie owoce i warzywa. Jesienią korzysta się z tego, co się do tej pory wyhodowało i gromadzi się zapasy na zimę, podczas której skupiamy się na przygotowywaniu posiłków zawierających duże zapasy energii. Gotujemy dłużej i bardziej celebruje się proces spożywania posiłków. Chińczycy wierzą, że zjadanie posiłków zależnie od zmian zachodzących w przyrodzie są receptą na długie życie w zdrowiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz