Dieta bogato resztkowa ma podobny charakter jak dieta podstawowa, a elementami ją odróżniającymi są jedynie podwyższone ilości płynów spożywanych w ciągu dnia oraz zwracanie uwagi na ilość spożywanego błonnika.
Wspomniany błonnik, jest nierozpuszczalny, występuje w postaci celulozy, hemicelulozy oraz ligniny i powoduje pobudzenie pracy jelit oraz ograniczenie ilości wchłanianej z pokarmu glukozy, co zmniejsza wartość energetyczną spożywanych posiłków przy jednoczesnym zapewnieniu uczucia sytości osobie, która taką dietę stosuje.
Dieta bogato resztkowa wprowadza spożywanie dużych ilości błonnika pokarmowego. Z uwagi na ten fakt konieczne jest także spożywanie w ciągu dnia dużych ilości płynów, które zapewniają prawidłową ,,realizację” dobroczynnych działań błonnika na organizm człowieka. Produkty stanowiące źródło błonnika powinny być dostarczane stopniowo w ciągu dnia, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości produktów mających działanie antagonistyczne do błonnika, to znaczy takich, które zmniejszają perystaltykę jelit, a do których zaliczyć można m. in. białe pieczywo, makarony, ryż, banany, winogrono oraz słodycze. Dodatkowo należy wykluczyć z diety rośliny strączkowe, a także różnego typu suche produkty.
Dieta bogato resztkowa zalecana jest szczególnie osobom, które mają problem z prawidłową pracą jelit, a także osobom chcącym poprawić ich perystaltykę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz