czwartek, 23 lipca 2015

Głodówka – dieta korzystna czy nie?

Istnieje wiele odmian diet: dieta kapuściana, zgodna z grupą krwi, zależna od pory roku, 1200 kcal. Ile głów tyle pomysłów, diet, suplementów, porad aż można dostać zawrotu głowy. Jedne diety pomagają i sprawiają, że gubimy kilogramy, centymetry i zaczynamy się mieścić w zapomniane już spódnice, inne sprawiają, że czujemy się lepiej, łatwiej zasypiamy, szybciej się regenerujemy, lepiej odpoczywamy i chętniej pracujemy. Są też diety cieszące się dobrymi opiniami i które są atakowane i nazywane nieskutecznymi, a nawet czasem szkodliwymi dla organizmu. 

 Jedną z takich diet, ocenianą jako dobrą i złą, jest tzw. głodówka. Naukowcy stwierdzili, że taka głodówka pozwoli nie tyle na cudowne schudnięcie, ale bardziej zadbać o kondycję organizmu. Głodówka stosowana co kilka miesięcy powoduje, że w organizmie zachodzą zmiany biochemiczne i fizjologiczne. W przypadku, kiedy przeprowadzamy głodówkę w sposób przemyślany zabezpieczymy nasz organizm przed infekcjami i stresem biologicznym. Musisz wiedzieć, że zaczynając pościć będziesz się źle czuć, twój organizm musi przyzwyczaić się do zmiany. Głodówka zakłada kilka opcji stosowania. Jedna z nich zakłada opcję dwa dni w tygodniu. Druga może wymagać stosowanie tego postu od jednego do pięciu dni. Dłuższe stosowanie głodówki spowoduje, że narazimy nasz organizm na niebezpieczeństwo. Jednakże bez względu na to, jaką zastosujemy głodówkę i czy ją w ogóle zastosujemy najlepszym i pierwszym krokiem jaki uczynimy powinna być wizyta u dietetyka i lekarza oraz zrobienie podstawowych badań. W innym przypadku nie pomożemy sobie, ale zaszkodzimy swojemu zdrowiu a nawet czasem życiu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz